Vraat door ganzen en rivierkreeften belemmert verlanding van laagveenpetgaten

Vraat door ganzen en rivierkreeften belemmert verlanding van laagveenpetgaten

496
0
DELEN
Ooievaar in een petgat Foto afanja.nl.

Een door het OBN Kennisnetwerk en Waternet gefinancierd consortium van onderzoekers heeft proberen uit te zoeken waarom de verlanding van petgaten nauwelijks optreedt en hoe dit op gang gebracht zou kunnen worden. Een belangrijke belemmerende factor bij verlanding blijkt de vraat door ganzen en rivierkreeften te zijn. Zij vormen een bedreiging voor het behalen van de Natura 2000-doelen.

Karakteristiek voor het Nederlandse laagveenlandschap zijn de petgaten en legakkers. Afgelopen jaren zijn een groot aantal nieuwe petgaten gegraven. Na vergraven groeien de petgaten langzaam weer dicht via een aantal stadia. Van open water met ondergedoken waterplanten, via drijvende kraggen tot moerasbos. Trilveen is een tussenstadium en herbergt veel bijzondere soorten. Voor terreinbeheerders is dat een type dat in het kader van Natura 2000 hersteld moet worden. Maar om de trilvenen terug te hebben is het van belang dat de petgaten langzaam dichtgroeien en juist dat gaat moeizaam. Verlanding treedt nauwelijks op.

Een belangrijke belemmerende factor bij verlanding is de vraat door ganzen en rivierkreeften. Zij vormen een bedreiging voor het behalen van de Natura 2000-doelen. Op woensdag 23 november is er een Veldwerkplaats over het onderzoek naar verlanding. In de ochtend zijn er lezingen en na de lunch is er een excursie in het veld. Meer informatie is te vinden op de website www.veldwerkplaatsen.nl

Meer informatie is te vinden in het rapport Verlanding van laagveenpetgaten

Bron: http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=186382&b=gr161118

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER