Utrechts Landschap kan reekalfjes redden dankzij drones

Utrechts Landschap kan reekalfjes redden dankzij drones

216
0
DELEN
Naar een ander weiland / foto Wim van Roekel

Rick en Rolf zijn blij: dankzij gulle donaties kunnen ze voortaan met behulp van drones nog meer reekalfjes redden. Utrechts Landschap hield begin dit jaar een wervingscampagne voor de aanschaf van twee drones. Deze helpen Rick en Rolf om nog meer reekalfjes te redden van de maaimachine.

Veldmedewerker Rick Polman en assistent-boswachter Rolf Dijkstra coördineren ieder een Reekalfjes Reddingsteam bij Utrechts Landschap. Deze teams speuren de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine komen. In de zoogtijd verstoppen reeën hun jongen in het hoge gras, zodat ze verborgen blijven in de vegetatie. De moeder blijft zorgen voor de kalfjes, maar laat ze steeds achter om ongestoord te kunnen eten. De kalfjes zijn nagenoeg geurloos en super gecamoufleerd. Juist die zoogtijd is een kwetsbare tijd. Hij valt precies in de periode dat er wordt gemaaid. Met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten is afgesproken dat ze Rick en Rolf bellen.

Vindkans is groter
Rolf: ‘Vlak voordat de boer begint met maaien, lopen we met een team vrijwilligers door het grasland op zoek naar reekalfjes.’ Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas. In gras van een halve meter hoog, dat door de wind of regen ook nog eens plat ligt, zijn ze moeilijk te vinden. ‘Met de drones is de kans dat we alle reekalfjes vinden veel groter geworden. Ze werken met warmtecamera’s, dus we kunnen zelfs andere kleine dieren zoals hazen behoeden voor de maaimachine.’ Als het team een reekalfje vindt, wordt deze met behulp van een jutezak en handschoenen aan de rand van het perceel gelegd. Zo komt er geen mensengeur aan het kalfje. Als het maaiwerk klaar is, legt het team het dier weer terug.

Financiering
De kosten voor de aanschaf van de twee drones, het opleiden van de medewerkers, de verzekering en de ondersteunende techniek zoals tablets bedragen € 24.000. De wervingscampagne leverde € 18.000 op. Om de kosten geheel te dekken heeft Utrechts Landschap nog € 6.000 nodig. Om dit jaar al meer reekalfjes te kunnen redden, heeft Utrechts Landschap de drones al aangeschaft en de medewerkers opgeleid. Wilt u Utrechts Landschap helpen om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen? Ga dan naar www.utrechtslandschap.nl/doneer.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 25.000 Beschermers en 63 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn bijna allemaal toegankelijk voor de inwoners van onze provincie en voor hen die buiten de provincie wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 werkende molens en Kasteel Loenersloot.

Foto: Reekalfjes worden tijdelijk verplaatst zodat ze niet in de maaimachine komen – Wim van Roekel

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER