‘Unieke kans op aantrekkelijke binnenstad’

‘Unieke kans op aantrekkelijke binnenstad’

533
0
DELEN

Ondernemersvereniging Hartje Gorkum wil spierballen tonen met een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) in de Gorcumse binnenstad. Afgelopen donderdag vertelde voorzitter Mauro Agnoli aan de raad waarom de BIZ noodzakelijk is.

,,Dit is echt een unieke kans. We moeten de aantrekkelijkheid van Gorinchem samen vergroten en de verpaupering voorkomen.” Mauro Agnoli, voorzitter van Hartje Gorkum, geeft nog maar eens een pleidooi waarom de Gorcumse binnenstad aan een BIZ zou moeten beginnen. ,,We moeten het dak repareren zolang de zon nog schijnt.”

De BIZ is een extra gemeentelijke heffing bovenop de Onroerend Goed Belasting (OZB) die ondernemers elk jaar aan de gemeente betalen. Dat geld wordt dan besteed aan het vergroten van de aantrekkelijkheid binnen de BIZ-zone, in dit geval de Gorcumse binnenstad. Dat het een extra heffing bedraagt, is volgens Agnoli ook meteen het enige nadeel. ,,Maar”, zo weerlegt hij. ,,Als jouw pand 100 duizend euro WOZ-waarde heeft, hoef je maar 75 euro te betalen. De meeste panden zijn 200 duizend euro waard dus dan wordt het 150 euro per jaar. Dat betalen ondernemers nu ook bij Hartje Gorkum, maar die contributie vervalt dan.”

Onderscheiden
Met de BIZ willen de Gorcumse ondernemers de binnenstad een extra stimulans geven. Met z’n allen, zo benadrukt Agnoli: ,,Nu zijn er ondernemers die niet meebetalen, maar wel profiteren van alle evenementen die er zijn. Met de BIZ bestrijd je het freeriders-effect. We moeten af van de individualiteit. We moeten als stad spierballen tonen en doorpakken. Het commerciële aspect onderscheidt Gorinchem van andere vestingsteden zoals Naarden en Heusden.”

De BIZ geldt voor vijf jaar en per jaar wordt er zo’n 162 duizend euro besteedt aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Zo moeten er drie grote en drie kleine evenementen komen en wordt er gedacht aan een loyaltypas die terugkomende bezoekers kortingen biedt. Agnoli: ,,Er komt ook een evenementencommissie, een soort klankbordgroep die bepaalt aan wat voor evenementen behoefte is. Ze moeten niet concurreren met huidige evenementen.”

Toch is de BIZ niet zomaar ‘even’ ingevoerd. Meer dan vijftig procent van zowel eigenaren als huurders moeten stemmen. Daarvan moet tweederde voor stemmen en de totale WOZ-waarde van de voorstemmers moet groter zijn dan die van tegenstemmers. Toch maakt Agnoli zich geen zorgen: ,,Als je een grote WOZ-waarde vertegenwoordigt, heb je ook meer baat bij een aantrekkelijke binnenstad.”

Wat als er toch een ‘nee’ uit komt rollen? ,,Weet ik niet. Dan heeft Gorinchem gesproken en gaan we door zoals we nu bezig zijn”, aldus Agnoli. ,,Het is een unieke kans. We moeten nu doorpakken zodat we in januari 2018 aan de slag kunnen.” Voor meer informatie: www.biz-hartjegorkum.nl.

Bron: De Stad Gorinchem

LAAT EEN REACTIE ACHTER