Tiende Groene Hart Kunstprijs 2017

Tiende Groene Hart Kunstprijs 2017

737
0
DELEN

Onder grote belangstelling maakte acteur – en fervent Groene  Hart promotor – Bram van der Vlugt op vrijdagavond 20 oktober de winnaars van de 10e Groene Hart Kunstprijs competitie bekend, gevolgd door de opening van de expositie van de 156 door het Groene Hart geïnspireerde kunstwerken in Hoeve Rijlaarsdam tot en met 24 november.

Het was in Hoeve Rijlaarsdam niet alleen een door kunstenaars, partners, genodigden en pers drukbezochte, maar ook feestelijke opening. 2017 is voor de Stichting Kunstpromotie Groene Hart immers een jubileumjaar omdat de tweejaarlijkse Groene Hart Kunstprijs inmiddels voor de tiende keer werd uitgereikt. Om dat te vieren werd de avond opgeluisterd door een stemmig strijkerstrio.

Licht, Leven, Landschap
Met het thema ‘Licht, Leven, Landschap’ had de Stichting de kunstenaars als opdracht meegegeven het Groene Hart van Nederland zodanig uit te beelden dat daarmee de bijzondere  schoonheid, de kwetsbaarheid van het landschap en het authentieke leven en activiteit in het gebied van het Groene Hart tot uiting kwam. Ook het jubileum diende als inspirerend uitgangspunt: ‘vang het licht, toon het leven en de verandering en/of kleur het landschap van het Groene Hart in de afgelopen 20 jaar…’

Groene Hart Kunstcompetitie 2017
De Groene Hart Kunstcompetitie voor professionals en amateurs heeft ook de 10e keer een variatie aan schilderijen, foto’s, textiele kunst, beelden, keramiek en glaskunst opgeleverd. 180 kunstenaars schreven zich in, 156 kunstenaars – 75 professionals en 81 amateurs – werden beoordeeld door de professionele jury, bestaande uit textielkunstenaar Greet van Duijn, uitgever & kunstkenner Ad van Gaalen (voorzitter), keramist & glaskunstenaar Marianne Hartemink, kunstschilder Peter van Loenhout, fotograaf Hans van Ommeren, en beeldhouwer in brons Kitty Warnawa.

Magda de Groot uit Leiderdorp winnaar bij de Amateurs
Amateurkunstenaar Magda de Groot is nr. 1 geworden met haar acrylverfschilderij “Impressie van het Groene Hart”. Zij heeft met een natuurlijk, aangeboren gevoel voor compositie en niet gehinderd door dogma’s omtrent figuratie, haar gevoel voor het Groene Hart-landschap weergegeven: een ware impressie van Licht, Leven en Landschap. De jury vindt haar een natuurtalent, in meerdere betekenissen van dat woord. De prijs bestaat uit € 1.000 en de Groene Hart Kunstprijs trofee.

Expositie tot en met vrijdag 24 november
Tot en met 24 november zijn alle 156 werken te bewonderen in Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Op woensdag 13-17 uur. Donderdag, vrijdag, zaterdag 10-17 uur. Zondag 13-17 uur.

Meejureren voor de Rabo Publieksprijzen
Zowel als bezoeker aan de expositie in Galerie Hoeve Rijlaarsdam, als online op Groene Hart Kunst kunt u als kunst- én Groene Hartfan tot 11 november uw stem uitbrengen op het kunstwerk dat volgens u de Publieksprijs verdient! De Rabo Bezoekers Publieksprijs en de Rabo Online Publieksprijs worden op 12 november om 16 uur uitgereikt.

Groene Hart Kunstprijs voor de Jeugd: Scholenproject
Dit jaar wordt voor het eerst de Groene Hart Kunstprijs voor de Jeugd georganiseerd: een kunstproject waaraan 9 Nieuwkoopse basisscholen – onder begeleiding van een kunstenaar – meedoen, met in totaal 11 groepen 6/7. Uitreiking van de Groene Hart Kunst trofee is op zondag 19 november om 14 uur, door burgemeester Frans Buijserd. De kunstwerken uit het Jeugdproject zijn te bezichtigen van 19 november t/m 2 december 2017.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER