Taiwanese filmploeg in het Groene Hart

Taiwanese filmploeg in het Groene Hart

762
0
DELEN
De filmploeg van de Taiwanese scriptschrijver en hoogleraar Sheng-Fong Lin aan het werk bij de Nieuwkoopse Plassen. © Martin Sharrott

Taiwanezen kunnen zich over ruim een jaar op de nationale televisie vergapen aan beelden van onder meer de Nieuwkoopse Plassen. Het Groene Hart is namelijk twee weken het werkterrein van documentairemakers uit Taiwan.

Niemand wil in de landbouw werken en we raken landbouwgrond kwijt aan huizen of industrie

Het is slecht gesteld met de interesse in de landbouwsector in Taiwan en dat was reden voor de overheid om actie te ondernemen. Onder leiding van scriptschrijver en hoogleraar Sheng-Fong Lin moest via een tiendelige documentaire de sector weer in de picture komen bij de Taiwanees.

,,In Taiwan zijn er razendsnelle ontwikkelingen. Maar de landbouwsector blijft achter, omdat de industrie en de dienstensector veel meer geld opleveren. Niemand wil in de landbouw werken en we raken landbouwgrond kwijt aan huizen of industrie. Maar we beginnen ons langzaam te realiseren dat landbouw belangrijk is voor het behoud van cultuur, geschiedenis, landschap en ecologie”, stelt de scriptschrijver, die ook als hoogleraar werkzaam is en het brein is achter de documentaire.

De diversiteit en de manier waarop het Groene Hart zijn weilanden benut: miraculeus

Lin nam een director, twee cameramannen en twee assistenten mee. Via de Taiwanese ambassade strikte hij tolk Kerwin Chang. Aflevering zes is volledig gewijd aan het Groene Hart, waar de ploeg twee weken filmt. Slapen doet de crew in hostel en melkveehouderij Newhouse Logies in Zevenhoven.

Landbouw-ontwikkelingen
Om het Taiwanese publiek zo veel mogelijk te leren over landbouw in het Groene Hart is een uitgebreid programma opgesteld: interviews met boeren, landschapsarchitecten en hoogleraren en bezoekjes aan een Boskoopse plantenkwekerij en een zuivelfabriek. Lin kijkt zijn ogen uit. ,,In Taiwan zijn de landbouwgebieden heel stil, bijna doods. Maar hier zijn ze zo divers en levendig, kijk alleen al naar de vogels, de mooie smalle kanaaltjes en de boerderijen. Het is heel erg groen, en de diversiteit en de manier waarop het Groene Hart zijn weilanden benut: miraculeus.”

500.000 kijkers
Eerder deed hij Japan, Indonesië en Duitsland aan om de landbouw in beeld te brengen. Nederland krijgt twee afleveringen: de afgelopen twee weken waren de Taiwanezen in Venlo voor de Greenport. De tiendelige serie wordt uitgezonden op de staatszender Taiwan Public Television Service (PTS). Lin verwacht dat de documentaire begin 2018 wordt uitgezonden. ,,Van de inwoners kijken er twee tot drie procent naar die omroep.” Dat betekent dat 500.000 Taiwanezen een uur Groene Hart te zien krijgen.

Bron: http://www.ad.nl/groene-hart/taiwanese-filmploeg-in-het-groene-hart~acf1dd43/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER