Strijd om windmolens en zonnevelden in polder Rijnenburg

Strijd om windmolens en zonnevelden in polder Rijnenburg

889
0
DELEN
Bewoners van initiatiefgroep Rijne Energie, die plannen maken voor een windmolenpark in polder Rijnenburg. ,,Hoe het eruit komt te zien, bepalen we samen.'' © Marnix Schmidt

Meerdere partijen azen op Utrechtse polder Rijnenburg voor de opwekking van groene energie.

Eneco denkt aan een windmolenpark. Initiatiefgroep ‘Rijne Energie’ wil in de polder windmolens en/of zonnevelden aanleggen. Rijkswaterstaat bekijkt de mogelijkheden van zonnepanelen bij knooppunt Oudenrijn. Verder ligt er een plan van een ontwikkelaar voor zonneweides.

Rijne Energie bestaat uit bewoners en milieucoöperaties, waaronder Energie-U en UWind. De initiatiefgroep denkt dat er ruimte is voor 5 tot 15 windmolens en zonnevelden.

60.000 woningen
,,Hiermee zouden meer dan 60.000 woningen van stroom kunnen worden voorzien. Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, bepalen we samen met de bewoners, bedrijven en betrokkenen in het gebied”, aldus Inge Verhoef, een van de initiatiefnemers van Rijne Energie.

De gemeente Utrecht wil graag aan de duurzame plannen meewerken. Voor haar zijn een windmolenpark en/of zonnevelden broodnodig, wil ze haar ambitieuze doelstelling halen om in 2030 energieneutraal te zijn.

Coöperatie
De bedoeling van Rijne Energie is dat het groene energiepark in Rijnenburg volledig eigendom wordt van een coöperatie, waar bewoners aan kunnen deelnemen. De leden kunnen ook meepraten en financieel participeren. ,,Ons primaire doel is duurzame energie te produceren voor het hele gebied”, aldus Verhoef.

In Rijnenburg, op de grens van Utrecht en Nieuwegein, wordt op z’n vroegst in 2030 gebouwd, als het aan de gemeente Utrecht ligt. De provincie gaat zelfs uit van 2040. Dat betekent dat de eerste vijftien jaar het weiland langs de A12 leeg blijft.

Verduurzamen
De gemeenteraad heeft onlangs via een motie de mogelijkheid geboden Rijnenburg te verduurzamen. Om een windmolenpark rendabel te krijgen, is het in het algemeen nodig dit minimaal vijftien jaar te laten draaien.

Volgens Wouter Roest, een van de andere initiatiefnemers van Rijne Energie, moeten de windmolens een landmark worden. ,,In het Groene Hart zetten wij een groene motor neer.”

De grond voor het energiepark wil Rijne Energie van de vele grondeigenaren in het gebied pachten.

Over de precieze invulling van de polder Rijnenburg moet echter nog uitgebreid gesproken worden. Hiervoor heeft de gemeente in maart een stadsgesprek gepland, waar iedereen kan meepraten.

Uit: AD Groene Hart 24 november 2016

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER