Stichting het Zuid-Hollands landschap verwerft ontbrekende stukken veenweidepark Gouda

Stichting het Zuid-Hollands landschap verwerft ontbrekende stukken veenweidepark Gouda

492
0
DELEN

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft de laatste, ontbrekende 14 hectare van het Veenweidepark bij Gouda aangekocht van de provincie Zuid-Holland. De provincie koos Stichting Het Zuid-Hollands Landschap als de bieder met het beste plan. De hectares liggen in polder Veerstalblok tussen de Gouderakse Tiendweg en de Hollandsche IJssel. Het Veenweidepark is nu geheel in bezit van Stichting Het Zuid Hollands Landschap.

Het Veenweidepark ligt dicht tegen Gouda en de omliggende woonkernen Gouderak, Stolwijkersluis en Goverwelle aan. Ninouk Vermeer, regiohoofd bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap vertelt: “We zijn erg blij met deze aankoop. We willen ervoor zorgen dat het gebied in de toekomst nog beter te beleven is. Lekker wandelen en genieten van weidevogels, bijzondere plantensoorten (krabbenscheer), reptielen en insecten zoals vlinders en libellen.”

Veel vrijwilligers nodig
Het onderhouden van de natuur van het Zuid-Hollands Landschap gebeurt zoveel mogelijk met vrijwilligers. Samen met buurtbewoners wordt een extra vrijwilligersgroep samengesteld die in het Veenweidepark Gouda aan de slag gaat. De Natuur en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard helpt bij het werven van nieuwe vrijwilligers. In totaal heeft het Zuid-Hollands Landschap 350 vrijwilligers die wilgen knotten, soorten tellen, sloten onderhouden en rondleidingen verzorgen als natuurgids.

Samenwerking met agrariërs
Het Zuid-Hollands Landschap blijft in de toekomst samenwerken met agrariërs in het Veenweidepark. Extensieve begrazing en hooibouw verschalen de grond en passen goed bij de natuurdoelstellingen in het Veenweidepark.

Ontsluiting
Vermeer: “Wandelaars en fietsers genieten er nu al volop van het ‘oudhollandsche’ plaatje met weidevogels, bloemrijke percelen, koeien in de wei, en typische wolkenluchten. Het Veenweidepark is daarmee een visitekaartje voor de prachtige Krimpenerwaard, waarin het heerlijk wandelen en fietsen is.”

Het Zuid-Hollands Landschap zal de recreatieve aantrekkelijkheid van het Veenweidepark verder vergroten met nieuwe voorzieningen als paden, een picknick-plek en informatieve voorzieningen. De nieuw aangekochte kruiden- en faunarijke graslandpercelen worden nog niet direct opengesteld voor wandelaars. Dit om de percelen goed te laten ontwikkelen naar de gewenste natuurdoelstellingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER