Schiphol wil groeien zonder schade voor het Groene Hart

Schiphol wil groeien zonder schade voor het Groene Hart

713
1
DELEN
Foto: Robert Jan Booij

Schiphol wil verder uitbreiden maar dat mag niet ten koste gaan van het Groene Hart. Dat laat de luchthaven weten als reactie op de campagne ‘Geef stilte een stem’ die vandaag gelanceerd is door zeven gemeenten.

De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Nieuwkoop maken zich zorgen om de groei van Schiphol. Ze vrezen vooral de toename van geluidsoverlast en ze zijn bang voor milieuschade in het natuurrijke gebied.

Dialoog
De luchthaven snapt de zorgen, maar zegt het Groene Hart niet te vergeten in de uitbreidingsplannen. “Tot en met 2020 is er een plafond van 500.000 vliegbewegingen. Schiphol wil dat er voor de periode daarna voor iedereen winst is. Dus niet inleveren van een partij ten koste van de andere. Dat moet het uitgangspunt zijn”, aldus persvoorlichter Madelon van der Hof.

Schiphol wil dat na 2020 het aantal vluchten met 1,5 à 2,2 procent per jaar toeneemt. Dat zou betekenen dat er tegen 2030 een maximum van 600.000 vliegtuigen over het gebied vliegen.

Samenwerking
Raadslid Pieter Kroon uit De Ronde Venen steunt de campagne die vandaag gestart is door zeven gemeenten in het Groene Hart. Hij vreest voor de uitbreiding van de luchthaven.

Volgens hem is het belangrijk dat iedereen samen optrekt zodat Schiphol niet om hen heen kan: “Schiphol kijkt voornamelijk naar de gemeenten die heel vlak naast liggen en probeert daar de hinder te verminderen. Op deze manier zorgen de gemeenten dat er een duidelijk signaal komt naar Den Haag, maar ook naar Schiphol”, aldus Kroon.

Inwoners
Niet alleen gemeenten maken zich zorgen, ook hun inwoners merken dat er de laatste jaren steeds meer vliegtuigen over het gebied vliegen. Gedurende de dag, maar ook midden in de nacht.

“Het was hier doodstil toen we hier dertig jaar geleden kwamen wonen”, zegt Ed Estella uit Vinkeveen. “Het was hier fantastisch en rustig. Het was echt het Groene Hart met de plassen. Maar we worden nu geconfronteerd met een enorme toename van geluid.” Om de vijf minuten vliegt er een vliegtuig over zijn huis.

Angela de Witte ervaart hetzelfde: “De overlast is enorm toegenomen. Nieuwkoop wordt als verlengde landingsbaan gebruikt door Schiphol. Er zitten dagen tussen dat we elke zestig of negentig seconden een vliegtuig horen vliegen boven dit prachtige gebied.”

Schiphol erkent dat dit jaar de overlast is toegenomen, maar volgens persvoorlichter Van der Hof was dat tijdelijk. “De Kaagbaan heeft begin dit jaar voor groot onderhoud er een tijdje uit gelegen. Dit heeft geleid tot extra overlast voor Groene Hart-gemeenten. Inwoners worden daar overigens altijd over geïnformeerd.”

Campagne
Naast de campagne is ook de website ikstemvoorstilte.nl gelanceerd waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Gemeenten hopen dat inwoners, ondernemers, recreanten en natuurliefhebbers hun stem kunnen laten horen over de situatie in het Groene Hart.

“De samenleving willen wij informeren wat er aan de hand is, wat er de komende jaren op de tafel ligt aan plannen. We gaan mogelijk van 500.000 vluchten naar 800.000 vluchten. Daarom willen wij de inwoners nu een stem geven”, aldus wethouder Guus Elkhuizen uit Nieuwkoop.

Verder is er een brief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma waarin alle zorgen worden geuit. Een kopie is ook naar informateur Zalm gestuurd in de hoop dat een aankomend kabinet iets kan betekenen voor het Groene Hart.

Bron: RTV Utrecht

1 REACTIE

  1. Schiphol moet je vooral niet te veel vertrouwen met wat ze zeggen hebben we hier geleerd met de polderbaan. Ze doen echt alsof heel het luchtruim van hun is. Er trekken boven het Groene Hart zo tegen de veertig vliegtuigen per uur over, alleen om te landen. Dan is er nog stijgend verkeer en voor de aansluiting voor het landen moeten vliegtuigen vaak twee keer door of over het Hart vliegen. Eerst in zuidelijke richting, aansluiten draaien, landen. Laat u niet foppen. Genoemde persvoorlichter weet hoe ze de zaak moet bespelen. Natuurlijk neemt het aantal vluchten toe als de Kaagbaan in onderhoud gaat. Maar let op. Zo gaat het er minimaal uitzien als we 800000 vluchten gaan toestaan. In die genoemde periode trof ik soms minimaal 70 vliegtuigen in ruim een uur aan. Dat waren alleen de vliegtuigen die in noordelijke richting naar de landingsbaan vlogen. Bla, bla, kap er nou eens mee en accepteer eens dat het genoeg is. Straks dan heb je de Randstad. Aan de ene kant heb je de zee en aan de andere kant heb je Schiphol en je kunt nergens meer je rust vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER