Reeuwijkse boswachter spot bijzondere visarend

Reeuwijkse boswachter spot bijzondere visarend

765
0
DELEN
Ook in Werkendam is de visarend al gespot. Foto ANP

Boven de Reeuwijkse Plassen is een zeldzame visarend gesignaleerd. De grote roofvogel uit Scandinavië maakt in zijn trektocht naar Afrika een tussenstop.

Het gonst in de Reeuwijkse Plassen al een paar dagen van de geruchten rondom de aanwezigheid van de viseter. Toen boswachter Jeroen den Hartog een berichtje kreeg van en vrijwilliger met daarin een foto van de vermeende visarend, wist Den Hartog niet hoe snel hij een kijkje moest gaan nemen. “Ik zat in een overleg, maar direct daarna ben ik met telescoop en al in de auto gesprongen.”

Eenmaal aangekomen bij de plassen leek Den Hartog van een koude kermis thuis te gaan komen. Hij zag de trekvogel niet, maar net toen hij aanstalten maakte om huiswaarts te keren, doemde het gevleugelde dier op. Als de wiederweerga haalde hij zijn telescoop weer tevoorschijn en legde de visarend vast. Ondanks de harde wind en daarom een trillend statief kreeg hij de vogel toch scherp in beeld.

Brasem
De boswachter is blij dat hij met eigen ogen de visarend heeft gezien. “Het is een gigantisch dier. Hij is groter dan een buizerd en heeft een spanwijdte van 1.74 meter. Het is de enige vogel die alleen maar vis eet, ik zag hem dan ook met een brasem in z’n bek,” zegt hij.

Den Hartog wijdde een blog aan het voorval. “Het is niet heel erg uniek, maar het is wel een hele tijd geleden dat een visarend in dit gebied is gezien'”, tempert hij. Er schijnen zelfs twee visarenden op weg naar Afrika tijdens de jaarlijkse trektocht een pauze in Reeuwijk te hebben ingelast.

Bron: AD Groene Hart

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER