‘Provincie moet opkomen voor weidevogels in Zuid-Holland’

‘Provincie moet opkomen voor weidevogels in Zuid-Holland’

1455
2
DELEN

Weidevogels in Zuid-Holland dreigen uit te sterven door falend toezicht van de provincie. Er zijn wel regels waar boeren zich aan moeten houden, maar de provincie let er volgens natuurorganisaties niet goed genoeg op of die worden nageleefd.

Het gaat al heel lang slecht met de weidevogels. Al sinds de jaren zeventig neemt het aantal af. Vooral de grutto, kievit, tureluur en veldleeuwerik hebben het moeilijk.

Oorzaak is dat weidegebieden te intensief worden gebruikt, waardoor de bodem daalt. Ook is het grondwaterpeil te laag. Vogels hebben daardoor te weinig eten.

In een brandbrief aan onder andere staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en natuurgedeputeerde Han Weber roepen natuurorganisaties op iets te doen tegen ‘het wanbeleid’. Zo moet de provincie onder meer boeren beter voorlichten en ondersteunen.

DELEN

2 REACTIES

  1. het is onbegrijpelijk dat overheden gemeenten en milieuorganisaties het ieder jaar weer laten gebeuren, de boterhuispolder in leiderdorp is een goed voorbeeld, afgelopen week , de kievieten hadden juist positie ingenomen en het nest gebouwd, zeer grote MEST INJECTERING !!!!!
    op bijna alle percelen langs de Nieuwe Weg alls vernietigd vogel weg alles weg ALLEEN MAAR STRONT VOOR HRT GTOTE GEWIN !!! alle hoeken en gaten worden volgestort ze komen van heinde en ver om hier de stront te storten, en het ergste NIEMAND GRIJPT IN !!! HOEZO MILIEU, HOEZO BESCHERMING WEIDEVOGELS !!! iki begrijp het niet meer,

  2. En weer krijgen alleen de boeren de zwarte piet toegespeeld door natuurorganisaties.
    In Leiden is een agrarisch gebied omgebouwd tot weidevogelgebied in 2011. Voor die tijd hadden wij (boeren met normaal agrarisch gebruik) een resultaat van 137 nesten op ongeveer 50 ha land. De gemeente Leiden heeft er toen 1 a 2 miljoen euro tegenaan gegooid om er een weidevogelgebied van te maken. ‘Want die boeren moesten niet denken dat ze zo maar 2 keer per jaar konden maaien, dat was slecht voor de weidevogels…’ Alsdus toenmalig wethouder Frank de Wit. Het resultaat? Vorig jaar 30 nesten. Maar dat mogen we niet vergelijken want men telt nu anders…
    De achteruitgang is niet alleen te danken aan de grote ingreep door de gemeente Leiden maar ook door het daaropvolgende beleid. Elk jaar worden de regels strenger, nog minder mest oa. Wat men niet lijkt te willen inzien is dat door minder bemesting, het voedsel voor het bodemleven verdwijnt, daardoor gaat het bodemleven achteruit en bodemleven is weer voedsel voor de weidevogels. Een neergaande spiraal wat wij, boeren, met lede ogen moeten aanzien.
    Wanneer geeft men deze polder weer gewoon terug aan de boeren voordat de weidevogels echt helemaal verdwenen zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER