Principes voorbij; bouwen in het Groene Hart

Principes voorbij; bouwen in het Groene Hart

619
0
DELEN
Bewoners van het buitengebied vrezen dat de villa's het uitzicht op de molendriegang zullen verstoren Foto Ricardo Bouman/Desenho Vormgeving

De molendriegang in LeidschendamDe gemeente Leidschendam-Voorburg is van plan om een bouwvergunning te gaan verlenen voor de bouw van twee riante villa’s en schuur in het buitengebied Stompwijk. Wat dit plan extra bijzonder maakt is dat deze villa’s komen te staan in het zicht op de Molendriegang van Stompwijk. Een uniek uitzicht op de molens wat hiermee weer een stukje verder verloren dreigt te gaan.

Toen de vorige eigenaar van deze grond enkele jaren gelden een bescheiden bouwplan aan de gemeente presenteerde roemde diezelfde gemeente nog het fraaie landschapsbeeld van deze locatie. Verdere ruimtelijke verdichting van dit perceel was niet gewenst vanwege de landschappelijke waarde. Hoe is de gemeente zo van inzicht veranderd?

Inmiddels is deze landbouwgrond opgekocht door een projectontwikkelaar. Deze projectontwikkelaar heeft zich bereid getoond om voor veel geld twee bouwrechten te kopen van de gemeente. De gemeente is hiervoor overstag gegaan en deze bouwrechten worden ingezet op exact dezelfde locatie waar bebouwing eerder niet gewenst was.

Om de projectontwikkelaar verder tegemoet te komen worden bovendien de bestaande bouwregels voor het buitengebied aan hun laars gelapt. Één van de twee villa’s wordt zelfs twee keer zo groot als volgens de geldende bouwregels is toegestaan. En de bijbehorende schuur wordt zelfs drie keer zo groot als normaal gesproken is toegestaan.

Verantwoordelijk wethouder Bruines probeert dit onzalige plan koste wat kost door te zetten. Inspraakprocedures worden niet zorgvuldig doorlopen en relevante informatie wordt achter gehouden in de besluitvorming. Beide zaken heeft ze inmiddels al publiekelijk voor de gemeenteraad toe moeten geven. Desondanks zet de gemeente dit plan gewoon door.

Het is te hopen dat de gemeente alsnog tot inkeer komt en dat dit uniek stukje polder met uitzicht op de molens behouden blijft.

Bron: A. Timmer

Met dank aan Midvliet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER