Pilot Buitenpoorten brengt het landschap dichterbij

Pilot Buitenpoorten brengt het landschap dichterbij

409
0
DELEN

Slimme marketing en een goed ruimtelijk ontwerp zorgen voor meer bezoekers aan natuur- en recreatiegebieden in de Metropoolregio Amsterdam. Dat is de belangrijkste uitkomst van de ‘pilot Buitenpoorten’.

In de pilot onderzochten de Metropoolregio Amsterdam en provincie Noord-Holland hoe stations die dichtbij natuur- of recreatiegebieden liggen beter kunnen worden benut als toegangspoort naar het mooie landschap. Tijdens de Landschapstriënnale op 20 september werd het onderzoek (download, pdf, 4 Mb) gepresenteerd en overhandigd aan Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord Holland en Annette Baerveldt, wethouder van de gemeente Velsen.

In de pilot Buitenpoorten worden stations die op het snijvlak tussen stad en land liggen ingezet als startpunt om van het buitenleven te genieten. Door via marketing bekend te maken dat het landschap vlakbij is en door met ontwerp stations te transformeren in aantrekkelijke plekken om te verblijven. De komende periode willen we het concept van de Buitenpoorten verder uitwerken samen met andere partijen, zoals de NS, natuur- en recreatiebeheerders, het bedrijfsleven en lokale ondernemers.

Joke Geldhof: “De nabijheid van natuur en landschap rond de steden levert een belangrijk bijdrage aan het goede vestigingsklimaat in het zuiden van onze provincie. Mensen hechten veel belang aan een gezonde en groene omgeving. Rond de ‘buitenpoorten’ liggen mooie kansen om natuur- en recreatiegebieden beter toegankelijk te maken. Dat laat ook deze studie zien.”

De Metropoolregio Amsterdam is een unieke regio voor bedrijven, inwoners en toeristen. De steden binnen de Metropoolregio Amsterdam zijn compact en omringd door een grote variatie aan natuur- en recreatiegebieden. Deze directe nabijheid van het groen is dé onderscheidende kwaliteit van de regio. Hoewel de metropool steeds meer bewoners en bezoekers trekt, weten die het groen eromheen nog niet goed te vinden. In de pilot Buitenpoorten worden de landschappen onder de aandacht gebracht. Buitenpoorten zijn ov-knooppunten – overwegend treinstations – die aan de rand van natuur- of recreatiegebieden liggen. Deze stations kunnen de toegangspoort vormen naar het landschap en een belangrijke rol spelen bij het spreiden van het toerisme vanuit Amsterdam over de regio. Op een duurzame manier, met het openbaar vervoer. Op deze manier draagt de ontwikkeling van Buitenpoorten bij aan de leefbaarheid en daarmee aan het vestigingsklimaat van de Metropoolregio Amsterdam.

Bron: Noord-Holland

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER