Kamer: ‘Minister, pak verduurzaming samen met corporaties aan’

Kamer: ‘Minister, pak verduurzaming samen met corporaties aan’

712
0
DELEN

Pak de verduurzaming vooral samen met de woningcorporaties aan. Heb daarbij oog voor hun totale opgave, waaronder nieuwbouw, en hun investeringsmogelijkheden. Die oproep deden Tweede Kamerleden van CDA en D66 op 14 september 2017 in het Kamerdebat over de energiedoelen van woningcorporaties. Minister Plasterk benadrukte in het debat dat hij in zijn demissionaire rol ‘niet meer in staat is knopen door te hakken’ en verwees naar zijn brief van 14 juli 2017 aan de Tweede Kamer. Daarin schetste hij verschillende verduurzamingsscenario’s.

Voorafgaand aan het debat heeft Aedes in een brief aan de Tweede Kamer de verduurzamingsplannen van corporaties en de noodzakelijke randvoorwaarden nogmaals op een rij gezet.

De minister ontraadde verschillende moties, waaronder het verzoek van de Partij van de Dieren om de mogelijke verplichting van een CO2-neutrale woningvoorraad in 2030 te vervangen door een investeringsplicht tot verduurzaming. Dit gold ook voor de motie van GroenLinks om corporaties, gemeenten en energieleveranciers onder regie van de minister te laten inventariseren hoe gasloze nieuwbouw te realiseren is.

Energiezuinige cv-installaties
Minister Plasterk gaat wel nog in gesprek met Aedes over het zogeheten ‘waterzijdig inregelen van cv-installaties.’ Dit zorgt ervoor dat het warme water op een energiezuinige manier over de radiatoren wordt verdeeld en kan mogelijk op korte termijn een behoorlijke besparing opleveren. Ook gaat de minister in een brief aan de Kamer nog nader in op verschillende subsidieregelingen voor verduurzaming en op gezondheids- en binnenklimaataspecten bij duurzame nieuwbouw.

Bron: Aedes

LAAT EEN REACTIE ACHTER