Is het einde in zicht? Bestemmingsplan De Blauwe Meije goedgekeurd

Is het einde in zicht? Bestemmingsplan De Blauwe Meije goedgekeurd

1095
0
DELEN
Foto Maarten Koch

Een speciaal postzegelbestemmingsplan moet ervoor zorgen dat uitspanning De Blauwe Meije op De Meije dit voorjaar eindelijk volledig open kan. Een boze buurvrouw heeft hier inmiddels zes jaar met succes tegen geprocedeerd waardoor de gemeente al een miljoen euro aan extra kosten heeft gemaakt.

De spanning was om te snijden toen de commissie Ruimte het bestemmingsplan van De Blauwe Meije behandelde. Niet vanwege de uitkomst van het debat, maar door de komst van een inspreker.

Boze buurvrouw
Mevrouw Yvonne van den Heerik is een welbespraakt redenaar vanuit haar werk als advocaat en raadslid in de gemeente Ronde Venen. Ze is ook een productieve brievenschrijver. In de afgelopen zes jaar heeft de gemeente en de gemeenteraadsleden honderden brieven mogen ontvangen, veelal boosaardig van toon. Dreigend, intimiderend zelfs.

Maar mevrouw Yvonne van den Heerik dreigde niet alleen met actie, ze procedeerde jarenlang te vuur en te zwaard tegen de gemeente Woerden. Tegen activiteiten die De Blauwe Meije wil ontplooien die volgens haar en enkele omwonenden de rust op De Meije voorgoed zouden verstoren. Meestal met succes omdat het oude bestemmingsplan daarvoor alle ruimte liet. De gemeenteraad wil deze onderneming de ruimte geven en ziet het als een waardevolle toevoeging van het recreatieve aanbod. Het past in het recreatiebeleid van de gemeente zoals ook Kameryck en de exploitatie van de Cattenbroekerplas daarin passen.

Raad-van-State-proof
Dat juridische gevecht kon alleen maar ontstaan omdat de ambtenaren van de gemeente niet een bestemmingsplan konden afleveren dat voldoende ‘Raad-van-State-proof’ was. In het buitengebied van Woerden een recreatieve onderneming starten, werd op deze manier een lijdensweg. De ondernemers van Kameryck kunnen er over meepraten.

Miljoen euro
Over de beweegredenen van Mevrouw van den Heerik, blijft het een beetje gissen. Uitnodigingen voor mediation worden al jaren geweigerd als ‘een gepasseerd station’. Zelf heeft ze met haar partner inmiddels een vergunningsafvraag ingediend voor een camperpark voor vijftien camperwagens. Tot zover het argument van de rust in het gebied.

In correspondentie schrijft Van den Heerik dat ze publieke zaak dient door de gemeente Woerden ‘te behoeden voor juridische missers’. Maar hoe nobel al deze acties ook lijken te zijn, niemand is gediend met een ordinair juridisch hanengevecht waarbij de gemeente inmiddels een miljoen euro belastinggeld gebloed heeft en waarbij de ondernemers dol geworden zijn van de vele procedures. En ondertussen wordt het er op die prachtige Meije ook niet gezelliger op.

Steun voor college in gang naar de rechter
Maar toegeven aan deze juridische intimidatie zou een verkeerd signaal afgeven. Dat heeft de gemeenteraad van Woerden ook ingezien. De laatste maanden heeft de gemeente een veel betere externe jurist op de zaak, eentje die wel de capaciteit heeft om bij de rechtbank een zaak winnend te bepleiten. En het bestemmingsplan, een postzegelbestemmingsplan dat op de centimeter maatwerk biedt, werd afgelopen woensdagavond unaniem goedgekeurd door de commissie. Een hamerstuk voor de raad nadat er jarenlang leergeld is betaald. Mevrouw van den Heerik en consorten wordt ondertussen niet meer bewust genegeerd door de verantwoordelijk wethouders. Zowel Tymon de Weger als de nieuwe wethouder Ivo ten Hagen staan open voor een gesprek of hebben inmiddels contact gehad met de omwonenden.

Of dat zal resulteren in een aftocht van mevrouw Van den Heerik en consorten? Zeer onwaarschijnlijk. Maar de raad steunt hiermee wel het gemeentebestuur als het opnieuw de kostbare gang naar de Raad van State zal moeten maken. Het moet ook wel. Het zou bij terugtrekking van onbehoorlijk bestuur beticht worden met andermaal een gang naar de rechter.

De Blauwe Meije hoopt komend voorjaar volledig open te zijn voor publiek. De gemeente buigt zich ondertussen op de vele zienswijzen van omwonenden, 70 in totaal, die zijn ingediend op het plan voor een camperpark op De Meije 175. Het zal ongetwijfeld onderdeel zijn van de hernieuwde gesprekken met de bewoners van het adres.

Bron: http://www.dichtbij.nl/woerden/regio/artikel/4275104/is-het-einde-in-zicht-bestemmingsplan-de-blauwe-meije-goedgekeurd.aspx

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER