Haastrechtse Overtuin wordt paradijs voor vogels

Haastrechtse Overtuin wordt paradijs voor vogels

584
0
DELEN
Boomklever. (Foto: Frank Bos)

HAASTRECHT – De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) zal dit voorjaar samen met de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet de eerste stappen zetten om van de Overtuin, naast een aantrekkelijk park, ook een prettige plek voor vogels te maken. Naast beplanting met hoge sierwaarde wordt er ook gewerkt aan beplanting met meerwaarde voor vogels en insecten.

Binnenkort zullen de bomen in het park en het bosgedeelte van de Overtuin gedund worden. Dit is nodig om de onderbegroeiing meer kans te geven, zodat vogelvriendelijke struiken daar kunnen groeien. De te dunnen bomen zijn door deskundigen van de gemeente Krimpenerwaard en de stichting Overtuin gemerkt en worden door Promen professioneel gezaagd. De vrijwilligers zullen vervolgens alles op orde brengen. Het gezaagde hout is te koop voor veertig euro per kuub en de opbrengst wordt gebruikt om te kopen én te planten.

Op de open plekken worden dus diverse vogelvriendelijke struikengroepen geplaatst. Hierbij valt te denken aan: rode kornoelje, gele kornoelje, wilde kamperfoelie, bosrank, sleedoorn, sporkehout, zwarte bes, hondsroos, wollige sneeuwbal en gelderse roos. De struiken vormen schuilplaatsen en geven voedsel voor de vogels.

Vervolgens gaat de NVWK nestkasten ophangen, zodat de vogels ook weer broedplaatsen krijgen. Gedacht wordt aan nestkastjes voor onder andere de volgende soorten: kool- en pimpelmees, grauwe vliegenvanger, roodborst en boomklever. De laatste soort is gebonden aan hoge en oude bomen en is behalve in de Overtuin alleen rond de grachten van Schoonhoven en in het Stormpoldervloedbos een vaste bewoner.

Op 28 januari houden de Stichting en de NVWK een excursie voor de vrijwilligers om de mogelijkheden te verkennen. Als alles lukt zullen dit voorjaar al de eerste nieuwe vogelsoorten hun intrek in de nestkasten in de Overtuin kunnen nemen.

Bron: RTV Krimpenerwaard

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER