Goudse wethouders maken rentree

Goudse wethouders maken rentree

653
0
DELEN
Stadhuis Gouda
Met uitzondering van VVD-wethouder Laura Werger die eerder zelf al haar ontslag had aangekondigd, keren de wethouders Rogier Tetteroo (PvdA), Jan de Laat (Gouda Positief), Hilde Niezen (GroenLinks) en Dapne Bergman (D66) terug als wethouder van de gemeente Gouda. Vanuit de ChristenUnie en CDA wordt een vijfde en zesde deeltijd-wethouder ‘geleverd’.

Formateur
Onder leiding van formateur Roland van Schelven (D66) is zaterdag besloten om een zakencoalitie te vormen. Die moet gedurende de periode tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen het stadsbestuur behartigen. De SGP zal deze coalitie mede vorm geven. Met de ChristenUnie en CDA komt de coalitie op zes wethouders, maar volgens van Schelven zullen dit niet allemaal volledige fte’s zijn.

“Deze week is hard gewerkt aan herstel van vertrouwen tussen de partijen na alles wat er afgelopen periode is gebeurd,” aldus Van Schelven. Er is een breed gedragen gevoel dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen voor het stadsbestuur. Dat ligt al de nodige tijd stil, en niemand heeft behoefte om in een impasse te komen. Met de formatie is niet geheel het advies van verkenner Hans Andersson gevolgd. Deze stelde wel een brede coalitie voor met ChristenUnie en CDA, maar zonder GroenLinks.

Meerderheid
De nieuwe coalitie kan rekenen op 26 van de in totaal 35 zetels in de Goudse gemeenteraad en heeft daarmee een zeer ruime meerderheid. De partijen hebben besloten om te werken met een beknopt actieprogramma als leidraad voor de samenwerking. Daarin zijn de belangrijkste onderwerpen voor de resterende bestuursperiode verwoord, zoals de Kadernota, Mobiliteitsnota etc.. Om de continuïteit van het stadsbestuur te borgen nemen de wethouders van de voormalige coalitiepartijen weer verantwoordelijkheid. In lijn met het advies van verkenner Andersson zullen ChristenUnie en CDA externe wethouderskandidaten leveren. Hoe de portefeuilleverdeling is, moet binnenkort duidelijk worden. De partijen zijn van plan om de klus deze maand af te ronden, zodat Gouda op korte termijn weer een volwaardig stadsbestuur heeft.

Bron: http://goudsepost.nl/nieuws/goudse-wethouders-maken-rentree-1.6407489

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER