FrieslandCampina betaalt boeren om minder te melken

FrieslandCampina betaalt boeren om minder te melken

668
0
DELEN
Foto Valerie Kuypers ANP

Het bedrijf hoopt dat er zo minder fosfaat wordt geproduceerd, een stof die in de mest van koeien zit.

FrieslandCampina gaat boeren betalen om minder melk te produceren. Voor elke niet-geproduceerde liter betaalt de coöperatie haar leden het komende halfjaar 0,10 euro, zo laat het bedrijf zaterdag in een verklaring weten. Dat bedrag komt bovenop een reductiepremie van 0,14 euro per liter die de Europese Commissie twee maanden geleden aankondigde.

De maatregel moet ertoe leiden dat boerenbedrijven minder melk produceren en dat er zodoende minder fosfaat vrijkomt, een stof die in de mest van koeien zit. In totaal trekt FrieslandCampina 15 miljoen euro uit voor het plan. Dat staat gelijk aan een vermindering van 150 miljoen kilo melk, nog geen twee procent van de totale jaarproductie.

Een woordvoerder van het zuivelbedrijf laat aan persbureau ANP weten:

“We hebben in Europa afgesproken dat er minder fosfaat moet worden geproduceerd. Wij als zuivelbedrijf kunnen daar niet op sturen, maar wel op vermindering van de hoeveelheid melk en dus ook het aantal koeien dat een boer heeft.”

Sinds de afschaffing van het melkquotum in april vorig jaar zijn boeren aanzienlijk meer melk gaan produceren. Zo produceerden alleen de leden van FrieslandCampina 5.488 miljoen kilo melk in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is een toename van bijna 12 procent in vergelijking met dezelfde maanden van 2015.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER