Expositie stiltegebieden in Gemeentehuis Montfoort

Expositie stiltegebieden in Gemeentehuis Montfoort

701
1
DELEN

Tot en met 27 september is een bijzondere expositie te zien in het gemeentehuis van Montfoort aan Kasteelplein 5.

Natuur, stilte en rust versterken elkaar en zijn het waard gekoesterd te worden. In de stilte expositie komen de stiltegebieden weer dichterbij. In de aandacht van de politiek, maar ook bij de recreanten die op zoek gaan naar natuur, stilte en rust.

De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kun je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid?

Burgemeester Petra van Hartskamp bezocht de tentoonstelling: “Ik nodig u graag uit langs te komen in het stadskantoor. De tentoonstelling is de moeite van het bezoeken waard. En als u tijd heeft, komt u vooral naar de stiltegebieden zelf, bij ons op Blokland en Willeskop, prachtige plekken in ons Groene Hart om van de natuur te genieten.”

Stilte is een kernwaarde Het Groene Hart is een gebied met een duidelijke identiteit en veel ruimtelijke kwaliteiten. Natuur, landschap, cultuur, openheid en stilte zijn kernwaarden. Stilte en rust heeft een mens hard nodig. In stiltegebieden kun je op adem komen, van de natuur en het landschap genieten.

 

Wandeling 10 september
Voor zondag 10 september 2017 staat een wandeling op het programma in Natuurgebied Willeskop, een stiltegebied gelegen tussen twee middeleeuwse houtkades in. Waar de kades in de Middeleeuwen door de mens werden gebruikt als landscheiding, vormen ze tegenwoordig een ideale groene snelweg voor de kleine diersoorten en uiteraard ook voor wandelaars.

Het gebied kan worden beschouwd als een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart. Vele eenden en ganzen gebruiken het gebied om te overwinteren. Door de ‘magneetwerking’ heeft het gebied ook regelmatig bezoek van zeldzame soorten.

De wandeling start om 10.00 uur, met koffie/thee bij Buitenplek Más Mik, Benedeneind Noordzijde 408, 3405 CD in Benschop. De excursie eindigt rond 15.30 uur. Parkeren kan bij de Buitenplek. Interesse in deze unieke wandeling?. Aanmelden kan, tot uiterlijk 6 september a.s., via contact@groenehart.info

De excursie kost €. 7,00 per persoon. Dit is inclusief een consumptie en kosten gids. Dit bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer: NL71INGB 0007908025, ten name van Stichting Groene Hart, onder vermelding stiltewandeling Willeskop. Na ontvangst van het bedrag volgt nadere informatie en de routebeschrijving.

Tentoonstelling De tentoonstelling Stiltegebieden is te zien tot 27 september in het stadskantoor. Vervolgens reist de expositie via, bibliotheken, gemeentehuizen en natuurcentra verder door het Groene Hart. Kijk op www.geluidvandestilte.nl wanneer de expositie bij u in de buurt is.

DELEN

1 REACTIE

  1. Stiltegebieden? Ik lach erom. Ik sta al aantal jaren op een camping in een stiltegebied. Bij Benschop. Afgelopen jaren hebben wij al heel wat keren ervaren dat (sommige) bewoners zich daar weinig van aantrekken. En dat ook gemeenten de regels niet handhaven of er zelf niet naar handelen.
    Een voorbeeld van een enkele jaren terug: Iets verderop in een feesttent bij een boerderij wordt de hele avond al harde muziek gedraaid. Eigenlijk te hard. Oke. Maar het gaat tot diep in de nacht door. Vooral het doordringende geluid van de bastonen irriteert. Dit gedreun draagt op het platteland heel ver. En het hield maar aan. Oorwatjes helpen dan niet, dus je doet geen oog dicht. Daarop heb ik toch maar eens de politie gebeld. Het was rond 2 uur. De politie zou langsgaan. Maar er gebeurde nietst. Pas na mijn tweede telefoontjes, het was rond 3 uur werd de muziek zachter gezet en konden we de slaap hervatten. De volgende dag bleek dat niet alleen wij maar heel veel campinggasten zich er aan hadden gestoord.
    Deze zomer overkwam het ons weer. Het was vrijdag 11 augustus. De polsstokverspringers in Polsbroek hadden iets te vieren. Ook nu stond er muziek aan. Het volume viel mee, maar het waren opnieuw de bastonen die ervoor zorgen dat jegeen rust hebt, niet kunt slapen. We besloten er niet over te klagen. Maar toen de volgende dag bleek dat er die avond weer feest zou zijn, ben ik gaan informeren. De Polstokvereniging e bleek voor die vrijdag avond een vergunning te hebben tot 24uur (daar gingen ze ruim overheen). Voor de zaterdagavond was er een vergunning tot 23 uur. Maar na 23 uur hoorden we nog steeds luide muziek. Na een tijdje bleek dat de herrie niet kwam uit de richting van Polsstokvereniging in Polsbroek maar uit Montfoort, circa 4 km verderop. Herrie is herrie. Het werd ons te gortig om twee avonden lang gestoord te worden in onze avond- en nachtrust. Rond half een belde ik de politie. Die zou langs gaan en dat deden ze ook. Rond kwart voor 1 uur werd ik teruggebeld. Ze hadden de feestvierders opgespoord en wat bleek: er was een vergunning afgegeven tot 1 uur. De politie kon dus niets met mijn klacht. Gelukkig wel stipt om 1 uur hield het gedreun op en keerde de rust terug in het stiltegebied. Ik wil maar zeggen dat er een loopje wordt genomen met stilte gebieden. Gemeentes geven ijskoud vergunningen af voor het soort feesten die daar niet thuis horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER