Europese denktank pleit voor meer plattelandsontwikkeling en minder hectaresteun

Europese denktank pleit voor meer plattelandsontwikkeling en minder hectaresteun

384
0
DELEN
Gezonde bodem

Het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet meer gericht zijn op plattelandsontwikkeling en minder op het ondersteunen van de landbouw via directe inkomenssteun op basis van bedrijfsomvang. Dat staat te lezen in een strategisch advies van het European Political Strategy Centre (EPSC), de denktank van de Europese Commissie. Minder steun voor de zogenaamde geïndustrialiseerde landbouw, maar meer voor het sluiten van kringlopen en de leefbaarheid van het platteland.

De productiegroei die het GLB mogelijk maakte heeft ook een donkere keerzijde, aldus de paper: het aantal boeren en de werkgelegenheid in de landbouw neemt af, en de druk op het milieu is in al die jaren enorm gestegen. Toch gaat het gros van de GLB-subsidies nog steeds naar vooral grootschalige bedrijven, waardoor de sociale ongelijkheid vergroot en ook de milieuproblemen niet opgelost geraken.

Het GLB moet volgens de EPSC vooral aandacht hebben voor de grote variëteit aan bedrijven, vanuit een inclusief standpunt. Meer automatisatie hoeft daarbij niet persé de leidraad te zijn, ook voor een meer arbeidsintensieve landbouw is er een plaats als die gekoppeld wordt aan het bijpassende economische model. Heel wat consumenten hebben een overduidelijke voorkeur voor lokale producten, zo weten de auteurs, en voor producten die met respect voor het milieu worden geteeld.

Zie voor meer informatie de paper Sustainability Now! A European Vision for Sustainability op de site van de Europese Commissie.

bron: VILT, 12/08/16

bron: http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=183614&b=gr160812

LAAT EEN REACTIE ACHTER