Dijk tussen Schoonhoven en Lopik in 2019 aan de beurt

Dijk tussen Schoonhoven en Lopik in 2019 aan de beurt

1098
0
DELEN

De dijk tussen de Schoonhovense begraafplaats en de grens met Lopik wordt pas in 2019 versterkt. Het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat eerst 55 kilometer verderop bij Amerongen aan de slag.

Dat vertelde ingenieur Jan-Willem Vrolijk aan de leden van de commissie Ruimte van de gemeente Krimpenerwaard. “Het gaat om een groot project, waarvoor jaren zijn uitgetrokken. De klus wordt in delen geklaard. Onderzoeken en metingen hebben aangetoond dat ruim 50 van de 55 kilometer dijk in aanmerking komt voor versterking. Daarom trekken we komende tijd langs zeven gemeenten om onze operatie globaal te beschrijven. Krimpenerwaard heeft de primeur.”

Zwakke schakel
Het gaat in de gemeente Krimpenerwaard slechts om anderhalve kilometer rivierdijk. Het gedeelte is onderdeel van een dijkoppervlak dat het waterschap al jaren zorgen baart vanwege een zwakke schakel. Sinds een middeleeuwse doorbraak is er een wiel -diep gat door het rondkolkende water- ontstaan. De stijgende zeespiegel en de voorspelde druk op de grote rivieren nopen waterschappen tot uitvoering van het nieuwste Deltaplan.

“Het is van groot economisch en civiel belang om de Randstad te behoeden voor overstroming. We praten immers over een dichtbevolkt gebied achter de dijk. De nieuwe veiligheidsnormen zijn vanwege de klimaatverandering strenger. Om calamiteiten te voorkomen worden miljoenen euro’s geïnvesteerd in beschermingsmaatregelen. De dijk is hoog genoeg, maar hij moet veelal steviger en stabieler.”

Vrolijk gaf aan dat net als bij de dijkversterking tussen Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel overlast zal ontstaan. “Dat is onontkoombaar, maar we willen de bedrijven en dijkbewoners uiteraard zoveel mogelijk ellende besparen.”

Voor inwoners van Schoonhoven en Lopik wordt op dinsdag 14 maart een informatiebijeenkomst belegd in dorpshuis De Schouw in Lopik. Deze sessie duurt van 19.00 tot 22.00 uur.

Bron: het Kontakt

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER