‘Deel van Goudse binnenstad dreigt onder water te lopen’

‘Deel van Goudse binnenstad dreigt onder water te lopen’

809
0
DELEN
Het rapport over waterhuishouding in Gouda is vandaag in ontvangst genomen door de Goudse wethouder Hilde Niezen en bestuurslid Marco Kastelein van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Foto Pim Mul

De Turfmarkt en de Zeugstraat zijn het eerst aan de beurt, maar ook andere delen van de Goudse binnenstad komen onder water te staan bij hevige regenbuien. Dat stelt het Gouds Watergilde dat hier onderzoek naar heeft gedaan.

Het Gouds Watergilde, een werkgroep van de historische vereniging Die Goude, heeft de vandaag gepresenteerde studie verricht naar aanleiding van overstromingen in Zuid-Frankrijk en Noord-Engeland na extreme regenval. Onder leiding van Gouwenaar Hans Suijs is bekeken wat er gebeurt als Gouda te kampen krijgt met intensieve regenbuien als gevolg van klimaatveranderingen.

Grachten
Volgens Suijs is in Gouda met name de situatie voor de binnenstad verontrustend. ,,De regen kan hier niet goed wegstromen en het water staat in sommige grachten al erg hoog. Het gevaar van overstromingen en onderlopende woningen is dan ook reëel.”

De Gouwenaar meent dat het centrum extra kwetsbaar is door de bodemdaling. ,,De binnenstad van Gouda zakt en tegelijkertijd verandert het klimaat. Beide verschijnselen versterken de kans op structurele wateroverlast op korte termijn (binnen vijf tot tien jaar) en bij extreme buien eerder. Zonder ingrijpen staat binnen een halve eeuw één derde van de binnenstad meerdere keren per jaar onder water.”

Je kunt bijvoorbeeld niet onbeperkt het waterpeil verlagen, omdat er dan schade kan ontstaan aan woningen

Marco Kastelein, oud-wethouder van Gouda

Gedempt weer open maken
Suijs meent dat  het probleem een stuk kleiner zou zijn als Gouda in de loop van de tijd niet zoveel grachten in de binnenstad had gedempt. ,,Maar dat is dus helaas wel gebeurd, waardoor er nu veel minder waterberging is. Het zou als oplossing ideaal zijn als de gedempte grachten weer worden opengelegd. Als eerste aanzet zou het mooi zijn als de gracht aan het Nonnenwater weer open kan.”

Het Gouds Watergilde pleit ervoor de problemen rond de zakkende bodem en extreme regenval in samenhang op te lossen. ,,Een integrale aanpak is gewenst, verstandiger en waarschijnlijk ook goedkoper. Ook het Watergilde wil bijdragen aan het mede bedenken van oplossingen.”

Waardevol
Het rapport is vandaag in ontvangst genomen door de Goudse wethouder Hilde Niezen en bestuurslid Marco Kastelein van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Ze bestempelden de bijdrage van het Gouds Watergilde allebei als waardevol.

Wethouder Niezen is nauw betrokken bij het vinden van oplossingen voor de zakkende bodem in de stad. Ze deelt de visie van Suijs dat de gevolgen van de klimaatveranderingen voor Gouda bij de aanpak moeten worden meegenomen.

Onbeperkt
Marco Kastelein, oud-wethouder van Gouda, signaleerde dat er geen simpele oplossingen zijn. ,,Je kunt bijvoorbeeld niet onbeperkt het waterpeil verlagen, omdat er dan schade kan ontstaan aan woningen. Maar we zijn als hoogheemraadschap volop bezig met het bedenken van oplossingen en we zijn blij dat inwoners van Gouda via onder meer het Gouds Watergilde met ons meedenken.”

Bron: http://www.ad.nl/gouda/deel-van-goudse-binnenstad-dreigt-onder-water-te-lopen~ab27549b/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER