Bouw nieuwe woonwijk Koudekerk aan den Rijn geblokkeerd door Raad van...

Bouw nieuwe woonwijk Koudekerk aan den Rijn geblokkeerd door Raad van State

401
0
DELEN

De bouw van de nieuwe woonwijk Rijnpark in Koudekerk aan den Rijn wordt vooralsnog door De Raad van State geblokkeerd. Dat heeft het hoogste gerechtsorgaan van Nederland woensdag besloten. En dus is er op dit moment geen groen licht voor de bouw van ruim 250 nieuwe woningen op het voormalige terrein van betonfabriek Bos Beton.

Het bestemmingsplan is niet zorgvuldig voorbereid door de gemeente Alphen, meent de Raad van State. Onder meer de effecten van de geur van asfaltfabriek Latexfalt, die vlakbij de woonwijk ligt, niet goed in kaart zijn gebracht. ‘De nieuwe bewoners van die wijk zouden daar last van kunnen krijgen. Maar ook zou de asfaltfabriek zelf in de knel kunnen komen met hun uitbreidingsmogelijkheden’, zegt een woordvoerder van de Raad van State tegen mediapartner Studio Alphen. Ook het geluid van het wegverkeer kan een probleem veroorzaken. ‘De weg die nu een 50 kilometer per uur-weg is, moet een 30-weg worden.’

De gemeente Alphen krijgt een half jaar de tijd om met een bestemmingsplan te komen waar de Raad van State wel mee akkoord kan gaan. Een aantal onderdelen lijkt op voorhand niet onontkoombaar, zoals het wegverkeer. Maar het valt niet uit te sluiten dat het aanvullende onderzoek rondom Latexfalt de bouw van nieuwe huizen blokkeert. De Raad van State houdt er geen rekening mee dat de potentiële locaties voor woningbouw in Koudekerk beperkt zijn.

Over de woonwijk wordt al jaren gesproken
Al zeker twaalf jaar wordt er gesproken over de bouw van deze nieuwe woonwijk. Onder meer de gemeente Alphen en het dorpsoverleg in Koudekerk vinden de nieuwbouw cruciaal, weet mediapartner Studio Alphen. Alleen dan blijft Koudekerk ook in de toekomst een vitaal dorp en kan vergrijzing tegengegaan worden.

Zonder nieuwbouw heeft Koudekerk in hun ogen weinig toekomst op de lange termijn. Al dertig jaar worden er nauwelijks nieuwe woningen gebouwd. Huidige bewoners en jongeren trekken weg omdat zij geen geschikte woonruimte kunnen vinden.

Angst voor geuroverlast
Maar er zijn ook tegenstanders. Nadat de gemeenteraad in 2016 een definitieve keuze maakte voor Rijnpark en de tegengeluiden niet honoreerde door het plan in de prullenbak te gooien, stapten omwonenden en ondernemers naar de Raad van State.

Zo zijn er mensen die van mening zijn dat Koudekerk geen honderden nieuwe woningen nodig heeft. Als er jaarlijks twintig nieuwe huizen worden bijgebouwd is dat voldoende, zeggen zij. Ook vrezen bedrijven belemmeringen voor hun onderneming. De huizen zouden ook zo dicht bij het industrieterrein komen dat er sprake is van geuroverlast.

‘Mensen staan te springen om woningbouw’
‘Dit betekent opnieuw vertraging’, reageert Mark Niersman van projectontwikkelaar Niersman uit Voorschoten teleurgesteld. ‘Bijzonder spijtig, want de mensen in Koudekerk staan te springen om woningbouw.’ Niersman zegt inhoudelijk nog niet kennis te hebben genomen van de uitspraak.

Bron: Omroep West

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER