Bestemmingsplan Kinderdijk goedgekeurd, maar plek bezoekerscentrum nog onzeker

Bestemmingsplan Kinderdijk goedgekeurd, maar plek bezoekerscentrum nog onzeker

372
0
DELEN
Foto door Teo van den Berg

De raad Molenwaard keurde dinsdagavond het bestemmingsplan voor Kinderdijk goed, inclusief de locatie voor een bezoekerscentrum. Desondanks gaat wethouder Frank Meerkerk nog eens in gesprek met onder andere inwoners en molenaars om te kijken naar een alternatieve locatie voor het bezoekerscentrum.

Raadsleden riepen het college op tot heropening van de gesprekken; de CU en PvdA dienden daarvoor een motie in die de steun kreeg van alle partijen.

Noodzakelijk
De groeiende toeristenstroom maakt onder ander de komst van een bezoekerscentrum en parkeervoorzieningen noodzakelijk. Daarover zijn vriend en (bijna elke) vijand het eens. Maar er zijn in de loop van de tijd bezwaren ontstaan tegen de voorgestelde locatie van het bezoekerscentrum.

In de motie wijzen CU en PvdA erop dat het maken van een definitief ontwerp en de bouw van het bezoekerscentrum nog geruime tijd zal vergen. En dat er dus nog tijd is voor goed overleg.

Windkracht 4
De twee partijen willen dat bekeken wordt of gebouw Windkracht 4 aangekocht en gesloopt zou kunnen worden, zodat nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zo nodig moet het college met voorstellen komen om het op dinsdag 4 juli goedgekeurde bestemmingsplan alsnog aan te passen.

Geen vertraging
Wethouder Frank Meerkerk vond dat prima. “Ook al stellen we het bestemmingsplan nu vast, kunnen we dan met de benen op tafel alle opties nog eens langsgaan? Dat idee kan ik van harte ondersteunen. Nee, er is niet opeens een andere optie. Er zijn veel opties bekeken. Er is hier echt niet over één nacht ijs gegaan. Er is een heel lange aanloop geweest naar dit bestemmingsplan.”

“Tegelijkertijd willen we veel draagvlak en begrip voor elkaar. Dat wordt beter door bij elkaar te gaan zitten. Maar ik wil geen vertraging. Wellicht kunnen we voor de zomervakantie al eens inventariseren: wat is er nodig om tot goede gesprekken te komen?”

Harde kritiek
PvdA en CU dienden een motie van waardering in voor de moeite die is gedaan om met de molenbewoners tot overeenstemming te komen. Maar de PvdA uitte ook harde kritiek op de SWEK.

Ruzieachtige gesprekken
“Spaans: “Je voert geen ruzieachtige gesprekken met ondernemers of molenaars. Met de belangenvereniging moet je kunnen samenwerken, het is je vak om dat te kunnen. Veel van de onrust bij andere overheden, het waterschap en inwoners wordt veroorzaakt door de opstelling van de directie. De directie gaat niet echt in gesprek, wil altijd meteen overtuigen van het eigen gelijk.”

Doorgeslagen
De PvdA heeft bewondering voor manier waarop de SWEK de organisatie weer gezond heeft gekregen, maar vraagt aandacht voor de balans. “Het is een uitdaging om de balans te blijven zoeken tussen dingen die het gebied van waarde maken. De SWEK-directie heeft de balans wel eens uit het oog verloren, is te veel doorgeslagen naar het gezond maken van de financiële exploitatie.”

Panorama
“Bewoners en molenaars voelen zich niet gehoord. Wij vinden het terecht dat ze soms boos zijn. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de vraagtekens die bewoners zetten bij de locatie van het bezoekerscentrum. De discussie over de plek gaat diep. Door de gekozen plek wordt het panorama geschaad, vinden bewoners.”

Zwartepiet
Ineke van der Have (VVD) deelt de kritiek van de socialisten niet. “Jammer dat PvdA de zwartepiet legt bij de SWEK. Ik denk dat we zonder hen niet zover waren gekomen als we nu zijn.”

Bron: Het Kontakt

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER