75 procent bodem Zuid-Holland zakt weg: provincie zoekt naar oplossingen op maat

75 procent bodem Zuid-Holland zakt weg: provincie zoekt naar oplossingen op maat

190
0
DELEN
Foto Richard van Vliet

In de Volkskrant van 20 november schrijft Bart Dirks over de droge zomer waardoor de Nederlandse bodem veel harder zakt dan gemiddeld.

De provincie Zuid-Holland zoekt al jaren naar (vaak peperdure) oplossingen voor verzakkende huizen, infrastructuur, en voor dalende veenweidepolders. Gedeputeerde Rik Janssen zoekt naar oplossingen op maat, want zomaar miljarden erin pompen heeft volgens hem geen zin. Ook melkboeren moeten nieuwe wegen inslaan, want ‘een koe kun je niet kruisen met een eend’.

‘Het is lang een taboe geweest om over bodemdaling te beginnen, maar gelukkig kunnen we het er nu wel over hebben’, zegt Rik Janssen, gedeputeerde in Zuid-Holland voor de SP. ‘Mensen willen koeien in de wei, ze willen dat hun huis niet wegzakt en ze willen niet te veel betalen voor de riolering. Maar dé bodemdaling bestaat niet, hét waterpeil bestaat niet en dus ook niet dé oplossing.’

Hoe groot is het probleem in Zuid-Holland?
‘In Zuid-Holland heeft 75 procent van het grondoppervlak last van bodemdaling. Ach, wat is nou 8 millimeter of 2 centimeter per jaar, wordt er wel eens schouderophalend gezegd. Het zou een kwestie zijn van het waterpeil verlagen of een verzakte straat opknappen. Maar dat is natuurlijk niet de oplossing op lange termijn, zeker niet met extreme weersomstandigheden. Laten we ons overvallen of gaan we aan de slag?

‘Het is anderzijds ook geen kwestie van miljarden euro’s erin pompen, want we moeten eerst weten wat wel en niet helpt. Vorige week hebben we van het Rijk 10 miljoen euro gekregen uit de pot voor Regio Deals. Daarmee kunnen we aan de slag met maatregelen tegen bodemdaling in het Groene Hart.’

Lees verder op De Volksrant

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER